top of page

POZIV NA TURNIR U GOALBALLU ZA STUDENTE UNIVERZITETA U TUZLI U ORGANIZACIJI UDRUŽENJA "SOCILLIB






Prema procjenama u BiH ima oko pet hiljada slijepih osoba, ali preciznih podataka nema, kao i o broju zaposlenih. Njihov položaj u bh. društvu je marginaliziran, a jasnih strategija za unapređenje kvalitete života nema, piše bh. novinska agencija Patria.


Osobe sa oštećenjem vida u našem društvu nisu na zavidnom položaju, baš kao što ista činjenica stoji i za kategorije građana sa drugim vidovima invaliditeta. Samo neke od poteškoća sa kojima se suočavaju slijepe osobe u BiH je neadekvatno obrazovanje, neprilagođen ambijent i okruženje za život, nezaposlenost...Nezaposlenost i nemogućnost nabavke i kupovine pomagala najčešći su problemi s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe. Međutim, tu su još i drugi problemi poput nezainteresovanosti i nedostatka podrške od strane političkih garnitura za poboljšanje stanja ove populacije, što nikako ne pomaže u uspostavljanju statusa ravnopravnosti sa ostalima u ovom društvu, a što osobe sa oštećenjem vida svakako zaslužuju.


Udruženje socijalnih radnika „Socillibrium“ u saradnji sa Udruženjem građana oštećenog vida iz Tuzle te tuzlanskim studentskim timom „Prosvjetitelj”, pokreće prijateljski turnir za studente Univerziteta u Tuzli, te članovima Udruženja građana oštećenog vida Tuzla u sportskoj disciplini „GOALBALL”. Golbal je sportska paraolimpijska disciplina za osobe oštećenog vida, koja se igra sa zvučnom loptom, na dimenzijama odbojkaškog terena. Radi se o veoma atraktivnoj igri koja pruža interesantan doživljaj kako za igrače na terenu tako i za prisutnu publiku. Jedna ekipa iz Goalballa na terenu, sastoji se od po 3 igrača, plus rezerve i igra se u ležećem ili stojećem stavu. Protivnik baca (zakotrlja) zvučnu loptu, a onaj drugi, prateći i osluškujući zvuk lopte, obavezan je da tu loptu zaustavi i spriječi njen ulazak u gol. Golovi su širine 9 metara, i 3 igrača brane prostor od otprilike po 3 metra svaki (baš kao i na slikama).


Cilj turnira u Goalballu jeste zbližavanje naše studentske populacije, a posebno studenata humanističkih nauka sa populacijom slijepih i slabovidih građana, da kroz sport, i druženje sa njima pobliže upoznaju i shvate njihovu trenutnu situaciju, poteškoće sa kojima se suočavaju tokom svakog dana, razvijanje altruizma kod mladih, te volonterski angažman i pomoć Udruženju građana oštećenog vida Tuzla. Prije samog turnira potrebno je održavanje jednog treninga iz Goalballa za sve zainteresovane studente.


SVI ZAINTERESOVANI ZA UČEŠĆE U TURNIRU MOGU SE PRIJAVITI SMS PORUKOM NA BROJ TELEFONA 060/359-276-8 , NA FACEBOOK PROFIL PREDSJEDNIKA UDRUŽENJA „SOCILLIBRIUM” ALMIRA GLAVIĆA, ILI NA STRANICI EVENT-A.

Plan i program projekta su sljedeći:

1. Subota – 08.4.2017.godine sa početkom u 09:30 h u prostorijama Udruženja građana oštećenog vida u Tuzli (u neposrednoj blizini 3D kina kaleiodoskop)

09:30 – 10:00 = Upoznavanje sa članovima Udruženja građana oštećenog vida, i historijatom, te radom i djelom samog Udruženja od osnivanja do danas

10:00 – 11:00 = Predavanje na temu: „Položaj osoba sa oštećenjem vida u bosansko-hercegovačkom društvu” ; te kratko predavanje na temu„Vrste i stepen oštećenja vida”

11:00 – 13:00 = Druženje sa članovima uz zakusku ; mini turnir u govornom pikadu; upoznavanje sa pravilima igre „Goalball” 13:00 – 16:00 = Odlazak prema Osnovnoj školi Centar na trening iz Goalballa i održavanje treninga

2. Subota – 15.4.2017.godine sa početkom od 13:30 u Osnovnoj školi Centar

12:00 – 13:00 = Okupljanje ispred Udruženja građana oštećenog vida Tuzla

13:00 = polazak u Osnovnu školu Centar na održavanje turnira

13:45 – 16:00 = održavanje turnira 16:00 – 16:30 = dodjela zahvalnica za učešće u programu








Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page