top of page

The good doctor: Serija koja ruši sve barijere - Doktor sa autizmom novi je heroj dana



„Ova serija nas podsjeća na nešto što često zaboravljamo – osoba sa invaliditetom ne treba sažaljenje, suze žalosnice. Svjesna je svog invaliditeta. Osobi sa invaliditetom treba podrška, ohrabrenje, snažna ruka i vjetar u leđa. Mora im se reći koliko su sposobni, koliko mogu, i da baš kao i mi, moraju težiti ka uspjehu.“


Osobe sa invaliditetom na malim ekranima prikazane su većinom kao potpuno nesposobne za bilo kakav rad, osobe koje zahtijevaju stalnu njegu i brigu druge osobe jer u protivnom bez toga neće preživjeti. Nekada to ide i dalje, pa se djeca roditelja sa invaliditetom predstavljaju kao veliki problem za porodicu budući da se za brigu o njima mora napustiti posao zbog čega porodica zapada u duboke finansijske probleme. U horor filmovima nažalost, uočljiva je velika nepravda prema osobama sa invaliditetom. Većina negativaca u tom žanru filmova prikazani su kao osobe sa invaliditetom što sigurno izaziva ne tako malu averziju prema osobama sa invaliditetom u realnom svijetu, čak i strah od istih. Oni tu ubijaju mlade, nedužne ljude ili čine stravična, neviđena zvjerstva.


Izuzetaka je zaista mali broj. Jedan od njih je nova američka serija jednostavnog naziva „The good doctor“ (Dobar liječnik). Ona govori o do sada ne tako detaljno istraženom fenomenu autizma, o osobama koje imaju autizam i onima oko njih koji žive, a u ovom slučaju i rade sa njima.


Shaun Murphy simpatičan je mladi liječnik na specijalističkom stažu u nadaleko poznatoj bolnici Sveti Bonaventura (St.Bonaventure) u San Hoseu. Sa sobom uvijek nosi svoj osmijeh, ali iza tog osmijeha krije se jedna drugačija priča. On je zapravo osoba sa autizmom, a pored toga ima i sindrom „savanta“ (poremećaj koji može rezultirati velikim problemima sa mentalnim zdravljem ali s druge strane i izuzetno izraženim sposobnostima). U ovom mladom, simpatičnom liječniku skriva se i borba sa vlastitim invaliditetom i prilagodbom zajednici sa kojom živi i radi, ali, ono što je za nas najbitnije – krajnja genijalnost


KAKO MU TO USPIJEVA?

Netko nedovoljno upućen u poremećaje autističnog spektra možda će sebi nakon ovoga reći „Ne, nije moguće. Kako osoba sa autizmom može biti doktor, ili, kako može biti bilo šta?“ Odgovor na ovakve sumnje i upite je jako jednostavan – ova serija nam svakim svojim emitovanjem, svakom svojom epizodom pokazuje nešto što vrlo često zaboravljamo kada su u pitanju osobe sa invaliditetom a to je da strpljenje u radu sa osobama sa invaliditetom, konstantna podrška i vjetar u leđa dajući im do znanja da mogu, da znaju i da su sposobni i uspješni i rezultira ničim drugim nego uspjehom. Nekada i izvan naših pretpostavki.

Međutim, najvažnije od svega jeste imati nekoga uz sebe, tu stalnu podršku, tog životnog mentora koji je, ruku na srce, potreban svima nama. Naš dobri doktor Shaun ima takvu figuru u vidu doktora Arona Glesmena (eng. Aaron Glassman). Doktor Aron Glesmen, i sam uposlen u istoj bolnici kao i doktor Shaun, godine svog života posvetio je radu sa njim, suočavajući se sa brojnim izazovima koje nosi rad sa djecom oboljelom od autizma. Shaun i njegov brat rano bježe od roditelja, posebno oca koji ga je fizički zlostavljao i ponižavao zbog njegovog oboljenja. Doktor Aron prihvata ga kao vlastitog sina. Na kraju, upravo ovaj doktor riskira svoj cjeloživotni trud, i riskira svoju karijeru predlažući doktora Shauna Murphya kao hirurga. U tom momentu je sva čar njihovog odnosa. Doktor Glesmen nije volio i nije vjerovao u Shauna iz sažaljenja. Bio je zaista uvjeren da ovaj mladić može uspjeti kao doktor.


Nedostaje nam ovakvih pogleda na osobe sa invaliditetom. Pogleda koji će na njih gledati kao na osobe koje mogu, koje su sposobne, hrabre i jake. Pogleda koji će im reći da smo tu za njih, da smo podrška, ne iz sažaljenja već zbog toga što zaista vjerujemo u njih.


ŠTA MOŽE TAJ SHAUN MURPHY?

Upitate li ga za savjet, gledat će u vas neko vrijeme kao da vas nije čuo, razumio ili kao da vas ignoriše, ali, nakon minutu-dvije, izložit će vam rješenje za vaš problem kojeg se ne bi dosjetio ni njegov kolega sa višegodišnjim iskustvom.


Ali njegov život nije jednostavan. U jedan ujutro zasmetat će mu kapanje iz slavine u njegovom stanu, i bez ikakvog obzira u ta doba zakucat će domaru na vrata i reći mu da je njegov zadatak da to popravi. On ne zna da i taj domar ima svoje radno vrijeme. Shaun zapravo nema izražene komunikativne sposobnosti, nema prijatelja i povučen je, ali je zato u stanju u vašem tijelu otkriti sve probleme i rješenja za iste.


Sve u svemu, ovo fantastično djelo veliki je korak naprijed kako za osobe sa invaliditetom, tako i za produkcijske kuće naviknute da ih prikazuju u potpuno drugačijem, mračnijem svjetlu.


THE GOOD DOCTOR - TOPLA PREPORUKA


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page